Un microorganisme per a cada ocasió

Roderic Mòbil

Home non-mobile view

Un microorganisme per a cada ocasió

Mostra el registre parcial de l'element

dc.contributor.author Porcar, Manuel
dc.date.accessioned 2013-03-11T12:15:20Z
dc.date.available 2013-03-11T12:15:20Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.uri http://www.elpuntavui.cat/ma/article/2-societat/15-ciencia/626248-un-microorganisme-per-a-cada-ocasio.html es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10550/26330
dc.description.abstract Els qui treballem en microbiologia no podem queixar-nos de ser particularment incompresos pel públic en general: a diferència del bosó de Higgs, la teoria de les cordes o la prima de risc, tothom té una idea relativament acurada de què és un bacteri. Per si de cas, donem algunes dades sobre els microorganismes: són formes de vida unicel·lulars; amb tota probabilitat les primeres formes de vida a aparèixer sobre el nostre planeta; són molt menuts (l’espessor d’una ungla i un bacteri són, proporcionalment, com el Grand Canyon i un humà) i hi són pertot arreu. Hi ha espores fúngiques i bacteris a l’aire, a l’aigua, al sòl i damunt tots els éssers vius. Estem literalment coberts per bacteris, de manera que el nombre dels que tenim a sobre és molt superior al de les nostres pròpies cèl·lules. En tenim vora mil espècies diferents al nostre intestí, i quan anem al lavabo, hi deixem bacteris en nombres astronòmics: la meitat del pes dels excrements són bacteris i altres microorganismes. Hi ha bacteris a les fosses marines i també a les fumaroles volcàniques de les dorsals oceàniques; hi ha bacteris a l’Antàrtida, sota tones de gel, i bacteris en fonts termals, que viuen i es reprodueixen en aigua bullent+... Hi ha bacteris i fongs que són patògens, causants d’epidèmies en animals i humans. El còlera, la lepra, la tuberculosi o les plaques a la gola després d’un refredat són causades per bacteris; les micosis cutànies de les piscines, les produeixen fongs. Però hi ha un nombre igualment elevat de microorganismes beneficiosos, que ajuden a combatre els insectes, degraden matèrica orgànica i en permeten el reciclatge o participen en la producció d’un gran ventall d’aliments, des del iogurt (densíssima sopa bacteriana) fins al pa (fet à l’ancienne, amb massa mare barreja de bacteris làctics i de llevats o rents). Els llevats són un grup particularment interessant de fongs unicel·lulars que s’associen sovint amb els bacteris en molts processos (com el pa+ abans esmentat). El rei dels llevats és, sens dubte Saccharomyces cerevisiae, el rent o llevat de la cervesa; agent responsable d’aquesta beguda, però també del vi i el pa (avui dia i malauradament, només es fa pa amb llevat i no amb bacteris; el gust se’n ressent). es_ES
dc.language.iso ca es_ES
dc.publisher El Punt Avui, Grup Hermes es_ES
dc.source El punt avui, secció ciència. http://www.elpuntavui.cat/ma/article/2-societat/15-ciencia/626248-un-microorganisme-per-a-cada-ocasio.html es_ES
dc.subject bacteri es_ES
dc.subject thermoelèctric es_ES
dc.subject microorganisme es_ES
dc.title Un microorganisme per a cada ocasió es_ES
dc.subject.unesco UNESCO::CIENCIAS DE LA VIDA es_ES
dc.subject.unesco UNESCO::CIENCIAS DE LA VIDA es_ES
dc.type.interactivitytype expositive es_ES
dc.type.learningresourcetype NarrativeText es_ES
dc.type.interactivitylevel low es_ES


Fitxers en aquest element

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)

Mostra el registre parcial de l'element

Veure lloc complet

Roderic Mòbil